En kongelig lejlighedsaffære

Beviserne på den potente Christian Firtals København tårner sig op over hele byen, og hvem ved, hvor mange efterkommere af hans (mindst) 20 børn, der befolker hovedstaden i dag.   Kongen dengang mente dog ikke, at danskerne havde forstand på handel. Men det havde de, efter hans mening, mere driftige hollændere, og for at lokke dem til landet, grundlagde han i 1618 en ny by i hollandsk stil – med kanaler og smalle huse – og kaldte den Christianshavn.  Cort Adelers gård i Strandgade er oprindeligt opført af grev Jens Sparre i 1623, og ombygget i 1668 af admiralen. I 1819 opførte familien Heinricy og Wittenkamp pakhuset i den bagerste gård og indrettede bageri i den oprindelige vognport og stald.
 
Den dag i dag sidder historierne om de kongelige affærer, helt bogstaveligt, stadig i væggene i den historiske lejlighed på første sal i baghuset. Fine portrætudskæringer af dronning Caroline Mathilde og den gale kong Christian den 7. vidner om fortidens farverige kærlighedsaffærer.
 
Selvom, vi ikke ved, hvad der præcist har været på færde, behøver man ikke megen fantasi for at forestille sig, at også dengang levede man Det Gode Liv, når man træder over dørtærsklen. Det er nemt at forestille sig de store rober der slæber over plankegulvene, klirrende krystalglas med champagne til kanten, mens lyset strømmer ind af de sprossede vinduer og harpetoner fylder de højloftede rum.
 
Udover de kongelig portrætter er lejligheden overalt et bevis på datidens snedkerkunstnere møder dagens mestre på fornemmeste vis; originale høje paneler, radiatorskjulere og indbyggede møbler skaber sammenhæng mellem nyt og gammelt i alle rum. Og skulle man få lyst til at visualisere historiens gang, er en af lejlighedens vægge af lærred, der bare venter på det store penselsus. I baghuset, gemt i Cort Adelers gård, i den fredede bygning, som Københavns Kommune prisbelønnende i 1990, kan man stadig mærke historiens vingesus. Uden nødvendigvis at have blåt blod i årene.
 
Lejligheden fremvises kun efter aftale.

Solgt

Strandgade 24B, 1. tv., 1401 København K

Hos BJØRN & BYSKOV begrænser vi os ikke til et enkelt postnummer. Vi vil gerne være din mægler hele livet igennem. I forbindelse med hjemmet, der danner den trygge ramme for familien. Lejligheden i byen, villaen eller rækkehuset i Nordsjælland og naturligvis sommerhuset… Vi er med hele vejen, hele livet.

Michael Bjørn & Christian Byskov

Følg os på Instagram, Facebook eller Linkedin, og få et indblik i vores hverdag og de mange spændende boliger, trends og områder vi bevæger os i, gennem vores hverdag.

Følg os på Instagram, Facebook eller Linkedin.